Leren duiken
Welke duikopleiding past bij mij? Cousteau biedt diverse duikopleidingen aan. Of je nu nog nooit gedoken hebt of je juist als gevorderde duiker wilt specialiseren: het is allemaal mogelijk. Ontdek hieronder welke duikopleiding bij jou past!
Cousteau is een vereniging met eigen instructeurs. Deze ervaren goed opgeleide duikers geven kosteloos duik instructie aan leden van onze vereniging. De vereniging is lid van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), die naast de jaarlijkse bijscholing van onze instructeurs, ook lesmateriaal verzorgt en het internationaal erkend CMAS-brevet afgeeft. Bij onze instructie staat het leveren van maatwerk en het geven van individuele aandacht voorop.
Wat kun je verwachten
Wij verzorgen alle basisopleidingen in drie niveaus van onze leden en een aantal specialisaties. Deze specialisaties verdiepen een bepaald aspect van of geven een aanvulling op de basisopleiding. Je start elke opleiding met theorieles in ons eigen clubhuis, gecombineerd met het aanleren van vaardigheden in het zwembad (De Scheg). Nadat je de nieuwe vaardigheden voldoende beheerst, pas je deze onder begeleiding van een instructeur in het buitenwater (Bussloo) toe.
Duikkeuring
De NOB stelt een periodieke duikkeuring niet meer verplicht. Ben je nog nooit medisch gekeurd en start je met duiken? Dan blijft de eerste keuring, de aanvangskeuring, verplicht. De NOB stelt een zelftest voor alle Nederlandse duikers beschikbaar. Een zelftest is geen vervanging van medisch advies van een duikerarts. Maar het helpt je als onderwatersporter die perslucht gebruikt wel om te bepalen of advies van een duikerarts nodig is. Na vijftien vragen die je op een computer, tablet of telefoon overal ter wereld kan invullen, volgt een advies op maat. Dit advies kan variëren van “op dit moment geen bezwaar om te duiken” tot “neem contact op met een duikerarts”. Bij het advies wordt altijd een toelichting gegeven. Na het invullen kan je een eigen verklaring downloaden en printen om te laten zien bij de duikschool, duikleider of buddy. De zelftest is AVG proof en de eigen verklaring is opgesteld volgens de CMAS-richtlijnen en beschikbaar in het Nederlands en het Engels – dus overal ter wereld bruikbaar!
Instroom van een andere organisatie
Heb je jouw duikbrevet bij een andere organisatie gehaald? Dan kan je daar bij de NOB mee verder. In verband met internationale afspraken worden de uitgegeven duikbrevetten van bij de RSTC (o.a. PADI, SSI), CEDIP en IADS aangesloten organisaties door de NOB geaccepteerd op het niveau zoals beknopt weergegeven in de onderstaande inschalingstabel en in onderdeel van het inschalingsreglement. Dit houdt in dat men dezelfde duikbevoegdheden heeft als met een NOB-duikbrevet. Het verstrekken van een NOB-brevet is echter niet mogelijk, aangezien men geen NOB-opleiding heeft gevolgd.
RSTC – CEDIP – IADS opleidingssystemen | Wordt door NOB geaccepteerd op het niveau van | Kan starten met de NOB opleiding |
---|---|---|
Junior Open Water Diver | 1∗-Junior Duiker | 1∗-Duiker |
Scuba Diver | 1∗-Duiker | |
Open Water Diver | 1∗-Duiker | 2∗-Duiker |
Advanced OWD | 2∗-Duiker | 3∗-Duiker |
Divemaster (plus ervaring met stromingsduiken) | 3∗-Duiker | 1∗-Instructeur |
Introductieduik
Benieuwd wat duiken nu eigenlijk is? Dan is een introductie iets voor jou! Een officiele instructeur legt je uit hoe je veilig een duik kan maken en ga je diverse oefeningen doen in het zwembad. Na de introductieduik heb je een goed beeld over wat de sport nu eigenlijk inhoudt. Dit is de ideale manier om je eerste duik te doen. Neem contact met ons op voor een introductieduik.
Introductiecursus
Omdat het voor sommigen niet genoeg is om na een enkele duik in het zwembad te beslissen of de duiksport iets voor ze is, hebben wij bij Cousteau de introductiecursus. Tijdens deze cursus leer je in drie lessen in het zwembad, een aantal basisvaardigheden van het duiken. Deze link geeft meer informatie.
Basisopleidingen
Nog nooit gedoken? Ga voor het 1∗-brevet. Heb je nog nooit gedoken? Dan begin je met de 1∗-opleiding. Hier leer je de basis van het duiken, zo leer je de materialen kennen, leer je duiktechnieken en ontdek je de handsignalen die je onder water gebruikt. Na deze opleiding kun je zelfstandig (maar natuurlijk altijd met een buddy) duiken tot een diepte van 20 meter. Je brevet is over de hele wereld geldig.
Om deze duikcursus te volgen:
Voordat jouw duikinstructeur je brevet kan aanvragen, heb je minimaal 7 oefenduiken in het buitenwater gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.
Benodigde inspanning
Deze eerste basisopleiding vraagt het volgen van minimaal acht theorielessen en acht zwembadlessen op dinsdagavond. Wij starten deze lessen met een groep vaak in de winter, zodat je in het voorjaar klaar voor het buitenwater bent. Op zondagmorgen verzorgen wij de buitenwater les. Bij voorkeur duik je samen met een andere cursist in buddy team. Uiteraard kun je in overleg met de instructeur andere data afspreken.
Verder leren?
Na het behalen van je 1∗-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2∗-duikopleiding óf één van de specialisaties.
Tijdens de opleiding voor het 2∗-brevet leer je duiken onder bijzondere omstandigheden. Tijdens de 2∗-opleiding leer je duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie. Heb jij je Open Water Diver bij een andere organisatie gehaald maar wil je nu liever deze 2∗-opleiding volgen? Dat kan! Je Open Water is het 1∗-brevet bij de NOB, je kunt met je Open Water-brevet dan ook gewoon beginnen met de 2∗-duikopleiding.
Om deze duikcursus te volgen:
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 2∗-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 2∗-brevet is Advanced Open Water Diver, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!
On-topspecialisatie Diep Duiken
Tijdens de 2∗-duikopleiding heb je de keuze om tot een diepte van maximaal 20 of 30 meter te duiken. Als je het standaardprogramma van de 2∗-duikopleiding volgt, doe je alle vaardigheden tot een diepte van 20 meter. Wil jij vaardig worden in het duiken naar dieptes tussen de 20 en 30 meter, dan doe je de On-topspecialisatie Diep Duiken. Je instructeur kan je hier meer over vertellen. Als je wilt starten met de specialisatie Wrakduiken of de 3∗-duikopleiding moet je de On-topspecialisatie gedaan hebben.
Benodigde inspanning
Deze tweede basisopleiding vraagt het volgen van minimaal acht theorielessen en acht zwembadlessen op dinsdagavond. Wij starten deze lessen met een groep vaak in de winter, zodat je in het voorjaar klaar voor het buitenwater bent. Op zondagmorgen verzorgen wij de buitenwater les. Bij voorkeur duik je samen met een andere cursist in buddy team. Uiteraard kun je in overleg met de instructeur andere data afspreken.
Verder leren?
Na het behalen van je 2∗-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 3∗-duikopleiding óf één van de specialisaties.
Ben je een ervaren duiker maar wil je meer weten over de achtergrond van het duiken? Bij de 3∗-opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Heb jij je Advanced Open Water-brevet gehaald bij een andere organisatie? Dan kun je bij de NOB verder met het halen van je 3∗-brevet.
Om deze duikcursus te volgen:
Jouw instructeur kan je brevet aanvragen als je minimaal 60 duiken in het buitenwater hebt gemaakt. De duiken die je in deze en in je vorige opleiding hebt gemaakt, tellen hierbij mee. Om te borgen dat je duikervaring voldoende divers is, gelden voor de samenstelling van die 60 duiken de volgende regels:
Daarnaast moet je bij je instructeur laten zien dat jij vaardig bent in reanimatie en in het toedienen van zuurstof. Je instructeur weet welke vaardigheidsbewijzen we erkennen. Dat vaardigheidsbewijs mag trouwens niet ouder zijn dan een jaar.
Duikers begeleiden
In deze opleiding leer je hoe je duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval. Hier lees je wat een 3∗-duiker als begeleider allemaal precies mag.
Decompressieduiken
Een onderwerp dat veel aan bod komt is decompressieduiken. Jij weet straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën en te weinig water drinken. Kom je onverwacht in een deco? Dan weet jij hoe je veilig boven komt. Wil je daadwerkelijk (geplande) decompressieduiken gaan maken, dan kun je na het behalen van je 3∗-brevet de specialisatie decompressieduiken volgen.
Benodigde inspanning
Deze derde basisopleiding vraagt het volgen van minimaal acht theorielessen en acht zwembadlessen op dinsdagavond. Wij starten deze lessen met een groep vaak in de winter, zodat je in het voorjaar klaar voor het buitenwater bent. Op zondagmorgen verzorgen wij de buitenwater les. Bij voorkeur duik je samen met een andere cursist in buddy team. Uiteraard kun je in overleg met de instructeur andere data afspreken.
Verder leren?
Wil je daarnaast een nog grotere rol bij het opleiden van duikers? Dan is wellicht de opleiding tot Duikbegeleider iets voor jou! Hier lees je meer over de Duikbegeleider óf één van de specialisaties.
Bij het 4∗-duikbrevet hoort geen aparte opleiding. Het 4∗-brevet (Master Scuba Diver) is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra je 250 duiken in je logboek hebt staan. Waar je ook ter wereld duikt, jouw 4∗-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 4∗-brevet is Master Scuba Diver.
Brevetverklaring
De brevetverklaring ‘250 gelogde duiken’ kun je downloaden. Deze kun je laten aftekenen door een 2∗-instructeur of Instructeur-trainer. Verder moet je minimaal een 3∗- NOB duikbrevet (of gelijkwaardig) hebben en zes NOB- specialisaties hebben gevolgd. Deze specialisaties staan uiteraard ook geregistreerd bij de NOB. De kosten voor een 4∗-brevetkaart bedragen € 20.-. Dit bedrag kun je over te maken op rekeningnummer NL27INGB0002304157 t.n.v. NOB Bondsartikelen o.v.v. relatienummer en gewenst brevet. Na ontvangst van de betaling duurt het ongeveer een week voordat je jouw brevet ontvangt.
Welke specialisaties tellen mee?
Duikbegeleider
Na het behalen van het 3∗-duikbrevet mag je assisteren bij het begeleiden van duikers tijdens hun duikopleiding. De mate van inzetbaarheid is echter beperkt. Door de vervolgopleiding tot Duikbegeleider te volgen krijg je als 3∗-duiker extra bevoegdheden. Hierdoor ben je breder inzetbaar bij het opleiden van duikers. Op deze pagina kun je meer lezen over de opleiding tot Duikbegeleider en je bevoegdheden als Duikbegeleider.
Opleiding tot Duikbegeleider
De Duikbegeleider is een praktijkmens. Om deze reden is de opleiding vooral praktisch van aard en hoef je bijvoorbeeld geen reflectieverslagen en leerpuntverslagen te schrijven. We beperken de theorie tot maximaal twee theorieavonden en leggen de nadruk vooral op de praktijk. De praktijkopdrachten bestaan uit het organiseren en begeleiden van een introductieduik (één op één) en het begeleiden van (bij voorkeur) een 1∗-duiker in opleiding tijdens een opleidingsduik in het buitenwater.
Om de opleiding tot Duikbegeleider te volgen:
Bevoegdheden
2∗-instructeur is verantwoordelijk
De Duikbegeleider staat in een opleidingssituatie altijd onder supervisie van een 2∗-instructeur (of hoger). Dit betekent dat de instructeur op de hoogte is en heeft ingestemd met de voorgenomen opleidingsactiviteiten.
Kosten
De opleiding Duikbegeleider kost €100,-. In de webshop van de NOB kun je het lespakket Duikbegeleider kopen. Hoewel we het een lespakket noemen, heb je voor deze opleiding geen boek nodig. Voor de €100,- krijg je een brevetregistratiekaart voor toegang tot de online leeromgeving (digitaal lespakket), begeleiding en beoordeling door een Instructeur Trainer en een brevetpas. Daarnaast krijg je van ons een nuttige gadget.
Verder leren?
Wil je als Duikbegeleider zelf duikopleiding plannen, organiseren en uitvoeren? Dan is de 2∗-instructeursopleiding wellicht iets voor jou! Hier kun je meer lezen over de 2∗-instructeursopleiding.
Specialisaties
Na het behalen van je 1∗-brevet kun je diverse NOB-specialisaties volgen. Let op: er zijn meer specialisaties dan onze instructeurs geven. Eventueel verwijzen wij je door naar een instructeur buiten onze verenging voor het volgen van jou specialisatie. Neem contact met een van onze instructeurs op voor de mogelijkheden.
Droogpakduiken
Duik je in een wetsuit maar zou je het leuk vinden om in de winter ook in Nederland te duiken? Leer dan duiken in een droogpak. Droogpakduiken is net even anders dan duiken in een wetsuit, zo is het trimmen bijvoorbeeld anders. Ook blijf je in een droogpak droog, wat betekent dat je op de kant en in het water warmer blijft. Nadat je deze specialisatie hebt gevolgd ken je de verschillende soorten droogpakken én kun je er uiteraard in duiken.
Nitrox basis
Op veel duiklocaties zou je soms wat langer onder water willen blijven: er zijn bijvoorbeeld bijzondere vissen te zien, er ligt een groot wrak dat je wil verkennen of je wil simpelweg langer genieten van het ‘onder water zijn’. Herken je dit gevoel? Dan is de specialisatie Nitrox Basis wellicht iets voor jou. Duiken met een verhoogd zuurstofpercentage — en daardoor een lager stikstofpercentage — geeft je de mogelijkheid om langer onder water te blijven.
Na deze specialisatie kun je duiken met een nitroxmengsel tot EAN40 en alles wat daaronder zit. Let op: voor de specialisatie in nieuwe stijl geldt als ingangseis dat je over een nitrox duikcomputer beschikt.
Introductie onderwaterarcheologie
Archeologische vondsten spreken tot de verbeelding, vooral als het om vondsten onder water gaat. Beroepsarcheologen zoeken aan de hand van aanwijzingen naar voorwerpen, schepen of compleet vergane steden. Maar vaak worden er ook archeologische vondsten door amateurarcheologen gedaan.
Onderwateroriëntatie
Weten waar je bent, dat is altijd fijn. Tijdens de specialisatie onderwateroriëntatie leer je aan de hand van verschillende methodes hoe jij je onderwater kunt oriënteren.
Tijdens deze specialisatie leer je hoe je je goed kunt oriënteren onder water. Zo leer je met een kompas werken en weet je na deze specialisatie welke planten en dieren op welke dieptes leven – zodat jij kunt herkennen waar je bent. Ook leer je om bepaalde afstanden te zwemmen door je vinslagen te tellen of de tijd in de gaten te houden.
Na het behalen van je 2∗-brevet kun je diverse NOB-specialisaties volgen. Let op: er zijn meer specialisaties dan onze instructeurs geven. Eventueel verwijzen wij je door naar een instructeur buiten onze verenging voor het volgen van jou specialisatie. Neem contact met een van onze instructeurs op voor de mogelijkheden.
IJsduiken
Wanneer de winter z’n intrede doet en er ijs op onze plassen en meren komt te liggen, hoeft dat nog niet te betekenen dat duikers een winterstop moeten inlassen. Integendeel! Heb jij altijd al een ijsduik willen maken? Dan is de specialisatie ijsduiken iets voor jou!
Tijdens deze cursus leer je hoe je een ijsduik maakt en hoe je er één organiseert. Je gaat aan de slag met onderwerpen als veiligheid, materiaal en kou én je leert wat duiken in de bergen voor gevolgen heeft op je duikplanning.
Onderwaterfotografie gevorderd
Ben je fan van fotografie en wil je daar ook onderwater meer mee aan de slag? Dan is de cursus onderwaterfotografie gevorderd echt iets voor jou! Met je eigen spiegelreflex- of uitgebreide systeem- of compactcamera ga je aan het werk om jouw foto’s nog beter te maken!
Tijdens deze opleiding ga je uitgebreid in op fotografie en leer je van alles over belichting, compositie, je camera, handmatig scherpstellen en flitsers. Maar ook gaan we in op het onderhoud van je camera, fotowedstrijden, nabewerking én hoe je je foto’s goed kunt archiveren. Kortom: een complete cursus voor als je aan de slag wilt met onderwaterfotografie!
Onderwaterbiologie wereldwijd
Wil jij alles weten over populaire duikgebieden buiten Nederland? Wil je meer leren over duiken en de biologie van de Noordwestkust van Europa, de Middellandse Zee, Rode Zee, Caribische Zee, de westkust van Noord-Amerika en Pacifisch Azië? En wil je meer weten over het onderwater leven in deze gebieden? Dan is het boek onderwaterbiologie wereldwijd echt iets voor jou!
Het boek wordt ook gebruikt voor de specialisatie onderwaterbiologie wereldwijd. Wil je nóg meer weten? Volg dan deze specialisatie en verbreed je je kennis over onderwaterbiologie wereldwijd. Je leert meer over de biologie in diverse gebieden in de wereld en je krijgt handvatten hoe je jouw duiken in het buitenland goed kunt voorbereiden.
Wrakduiken
Voor de Nederlandse kust liggen veel wrakken die interessant zijn om op te duiken. Veel van deze wrakken zijn goed bereikbaar, liggen niet diep en zitten bomvol historie uit de tijd van de VOC en de twee wereldoorlogen. Wil jij deze bijzondere plekken graag bezoeken? Volg dan de specialisatie wrakduiken!
In deze specialisatie leer je hoe je een wrakduik maakt, welke materialen je daarvoor nodig hebt, hoe je een wrak vindt en hoe je een wrakduik goed kunt voorbereiden. Ook leer je waar je rekening mee moet houden als je zelf met een boot de Noordzee op gaat en welk onderwaterleven je op wrakken kunt tegenkomen.
Volgelaatsmasker
Een volgelaatsmasker is niet alleen voor beroepsduikers, ook jij kunt hiermee duiken! De afweging of je ermee wilt duiken is puur persoonlijk. Zo kun je met een volgelaatsmasker bijvoorbeeld meer zien, beter om je heen kijken, blijft je gezicht droog (wat zorgt voor warmte en comfort), adem je door je neus en kun je in sommige gevallen met elkaar communiceren.
Tijdens deze specialisatie leer je meer over de verschillende types, hun werking en de voor- en nadelen voor jou als duiker. Ook leer je hoe jij op een goede manier in verschillende omstandigheden kunt duiken, hiervoor maak je een aantal oefenduiken met een volgelaatsmasker.
Driftduiken
In Nederland is een driftduik redelijk goed te plannen. Toch weet iedere duiker dat de natuur zich niet altijd laat voorspellen: zeker in het buitenland komen nog wel eens onverwachte situaties voor met veel stroming. Wil je weten hoe je veilig en prettig kunt driftduiken en hoe het voelt om door een onzichtbare hand door het water te worden geleid? Dan is deze specialisatie iets voor jou!
Tijdens deze specialisatie leer je hoe je op een veilige en fijne manier een driftduik maakt. Ook leer je hoe je voor een groep duikers een driftduik voorbereidt en begeleidt.
Zoeken en Bergen
Lijkt het zoeken en bergen van voorwerpen je niet iets voor een sportduiker? Toch wel! Iedere duiker komt namelijk wel eens iets tegen dat hij naar boven zou willen brengen. Daarnaast heb je misschien wel eens te maken gehad met een duiker die bij het te water gaan zijn bril of vinnen verloor: zoiets kan opgevolgd door een wilde zoekactie, waarna niemand meer iets ziet en het voorwerp voor altijd verloren blijft. Het leren van effectieve zoek- en bergingsmethoden is dus iets dat goed van pas kan komen!
Je leert hoe je zelfstandig een zoekactie voorbereidt en uitvoert. Ook leer je hoe je hier meerdere duikers bij betrekt. Ook leer je hoe je een voorwerp met een hefballon vanaf de bodem kunt bergen.
Na het behalen van je 3∗-brevet kun je diverse NOB-specialisaties volgen. Let op: er zijn meer specialisaties dan onze instructeurs geven. Eventueel verwijzen wij je door naar een instructeur buiten onze verenging voor het volgen van jou specialisatie. Neem contact met een van onze instructeurs op voor de mogelijkheden.
Decompressieduiken
Duiken op de Noordzee is één van de ultieme duikmogelijkheden in Nederland. Met de vele wrakken uit beide wereldoorlogen en een flinke verzameling recent gezonken schepen is het een waar paradijs voor wrakduikers. Veel van deze wrakken liggen op een diepte van rond of voorbij de 30 meter, flink diep dus. Duiken met decompressiestops is een goede mogelijkheid om langer van deze wrakken te genieten en dieper te kunnen duiken.
Tijdens deze specialisatie leer je zelfstandig een decompressieduik voor te bereiden en uit te voeren. Ook leer je hoe je een zorgvuldige duikplanning maakt en hoe je volgens deze planning duikt. Ook oefen je met een decoboei en ga je aan de slag met het maken van luchtberekeningen. Dat is erg belangrijk, omdat uit ongevallenregistraties blijkt dat het goed kunnen maken van luchtberekeningen van essentieel belang is. Veel duikongevallen – met name decompressieongevallen – zijn het gevolg van een tekort aan lucht. Je kunt natuurlijk goed uitrekenen waar en hoe lang je je stops moet maken, maar als je geen lucht meer hebt moet je toch echt naar boven.
Nitrox gevorderd
Wil jij langer onder water blijven? Dan is duiken met verrijkte luchtmengsels en decogassen (nitrox advanced) wellicht iets voor jou! Op deze manier kun je nog langer genieten van het mooie onderwaterleven.
Je leert je duiken plannen met EAD, UPTD, OCA en je gaat aan de slag met de configuratie van je duikuitrusting. Ook leer je een aantal vaardigheden die je tijdens een duik nodig hebt, zo kun je na deze specialisatie bijvoorbeeld zelf je kranen dichtdraaien en veilig je duikt te beëindigen én leer je hoe je jouw extra fles met decogas onder water op je lichaam kunt verplaatsen. Ook ga je oefenen met het wisselen van je ene ademgas naar je andere ademgas en kun je na deze specialisatie jouw decompressieduik plannen met de duiktabel en GAP software. Ten slotte leer je ook hoe je je apparatuur (die met hogere percentages zuurstof in aanraking komt) schoon houdt.